Wijzen is makkelijk

Mijn voorstel is, laten wij ons eens een stuk minder bezig houden met anderen en iets meer bezig houden met onszelf.


“Jij moet echt niet meer afvallen hoor, straks blijft er niets over!”

“Sporten? Als je gewoon hard werkt heb je dat niet nodig!”

“Moet je haar zien daar bij de snackbar, die komt vast vaker!”

“Afvallen? Ach meid dat heb jij toch niet nodig, ík ben pas dik, jij bent dat echt niet!”

Je hoort het overal, de oordelen van mensen over andere mensen. Achter de ruggen van mensen om en soms zelfs recht in het gezicht. Zelf heb ik dat ook gehad. Tijdens mijn afvallen in 2014 was ik veels te zwaar, maar na de eerste 10 kilo kreeg ik al van mensen te horen dat ik “niet méér moest afvallen” want dat was niet gezond. Dat sloeg natuurlijk nergens op want met tien kilo van mijn gewicht af had ik nog steeds obesitas. Of nog ergens dit jaar, had ik geuit dat ik graag iets wilde gaan doen met krachttraining, dat vond ik leuk om te gaan proberen en misschien iets meer definitie op mijn spieren te krijgen. Ik had het nog niet gezegd of ik kreeg al de aantijging dat ik maar gewoon hard moest werken, dan had ik sporten niet nodig. Zo ook wanneer iemand die niet persé overgewicht heeft, maar toch graag iets van een buikje wil wegwerken of iets strakker in haar lijf wil zitten. Die krijgt al gauw te horen dat ze niet dik is en dus niet hoeft af te vallen.

Laten we dus iets minder oordelen over anderen. De enige persoon die wij kunnen veranderen zijn wijzelf. Dus oordelen over een ander die te dik is heeft geen enkel effect. Maar werken aan iets waar je zelf graag nog iets aan zou willen doen heeft wél effect.

Als een ander graag iets aan zijn of haar lichaam wil doen, hetzij sporten of afvallen, is dat iets positiefs ook al doe je dat zelf niet. Steun die persoon en laat die persoon in hun waarde, ook als ze niet dik zijn mogen ze best wel afvallen als ze dat willen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn