Vers vs potjes

Verse ingrediënten zijn goedkoper, verser, lekkerder, makkelijker, mooier en gezonder.
Veelal worden potjes gebruikt omdat men denkt dat het sneller is of makkelijker. Meestal worden deze ook gebruikt door mensen, zoals ik toen ik nog dik was, die het eten niet zo heel belangrijk vinden. Het moet even tussendoor.

Potjes en pakjes hebben een aantal nadelen:
Je zit vast aan de hoeveelheid die in de potjes of pakjes zitten
De samenstelling in potjes en pakjes is al bepaald
De inhoud van potjes en pakjes moet goed blijven dus zijn er conserveermiddelen aan toegevoegd
Vaak een hoger zoutgehalte dan nodig en meer dan je zou willen
De smaak is vaak ver van hoe een voedingsmiddel bedoeld is

Als eerste, het koken met verse ingrediënten duurt ongeveer even lang als met potjes, het is maar hoe je de tijd gebruikt. Je hoeft tussendoor niet te wachten tot iets klaar is, je kan ook tussendoor een ander onderdeel van de maaltijd bereiden. Later meer over efficiënt koken. Als tweede, de potjes zijn echt niet goedkoper dan vers. Het lijkt misschien zo, maar voor de prijs van een potje kun je vaak meer van een vers artikel kopen en het potje gebruik je één keer, wat overblijft gaat weg. Bij verse groenten bepaal je zelf hoeveel je gebruikt en de rest blijft in de koelkast of diepvries.

Het koken met verse ingrediënten geeft onder andere de volgende voordelen:
De smaak is stukken beter
De structuur blijft behouden voor zover als je wilt
De hoeveelheid bepaal je zelf
De samenstelling bepaal je zelf
De hoeveelheid zout bepaal je zelf
Het is uiteindelijk goedkoper
Er blijven een stuk meer van de voedingswaarden bewaard wanneer je verse ingrediënten gebruikt.

Het duidelijke verschil dat ik merkte toen ik met verse ingrediënten begon te koken, naast natuurlijk de smaak op de eerste plek, was dat bijvoorbeeld sperziebonen echt groen zijn. Die uit een potje zijn vaak een beetje bruinig groen en zonder enige structuur. Zo ook voor doperwtjes uit een potje, de kleur is vervaagd en ze zijn eigenlijk helemaal zacht. Daarnaast is de smaak helemaal verdwenen in vergelijking met de verse groenten. Ook niet geheel onbelangrijk was dat het mij eigenlijk na een week al opviel dat mijn boodschappen goedkoper waren dan voorheen. Ook was het eigenlijk opvallend makkelijk. Ik kon allerlei mixen maken en verschillende groenten gebruiken door simpelweg een handjevol uit de diepvries of koelkast te halen. Het snijden van groenten is, na het wat vaker te doen, ook een kleine moeite.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn