Vasten: Het wondermiddel?

Overal in de media vind je dit tegenwoordig. Een vrachtwagen vol aan celebrities over de hele wereld leggen claims over de effectiviteit van dit nieuwe wondermiddel. Daarnaast leggen deze gezonde bekende mensen, samen met de verkopende doctoren de claim dat het allerlei voordelen heeft voor gezondheid en dat het allerlei ziekten en aandoeningen kan genezen.

Goed! Voordat we beginnen is het belangrijk om een aantal dingen goed te begrijpen over onderzoek en resultaten interpreteren betreffende ingrijpende conclusies. Als eerste moet ik even aanstippen dat er een groot verschil is tussen “Causatie” en “Correlatie”, anders genoemd, oorzaak en verband.

Om dit verschil beeldend duidelijk te maken kun je een jonge man inbeelden, staande bovenop een huis. Geen dodelijke hoogte, maar wel hoog genoeg om wat schade aan te richten als je ervan af zou vallen. De man heeft echter een magische appel. Die appel beschermt hem van alle valschade als hij toch per ongeluk zou vallen. Hij neemt een hap van de appel en valt direct van het dak af. Hij breekt beide zijn benen.

Er valt hier een verband te leggen tussen de appel en beide je benen breken. Dat is correlatie. Echter was de appel niet de oorzaak van het breken van de benen. Dat is causatie.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat nagenoeg al het “wetenschappelijke” nieuws dat zich uitspreekt via social media of reguliere media, doorgaans alleen aandacht krijgt als het echt iets nieuws is. Dit betekent doorgaans ook dat het nog geen afgeronde en geaccepteerde resultaten zijn. Vaak gaat het nog maar om onderzoeken de dieren testfase met ratten of muizen. Onthoud hierbij dat 90% van alle onderzoeken die een positief resultaat hebben aangetoond bij muizen/ratten, dat niet bij mensen hebben kunnen aantonen.

Dus lees je “wetenschappelijk” nieuws ergens, maakt niet uit waar, en je leest dat er gesproken wordt over een verband of een correlatie, dan weet je dat het nog nergens over gaat. Als er later gesproken wordt over “veelbelovende resultaten” bij een ratten of muizen onderzoek, zegt dit ook ongeveer net zoveel als wanneer ze de pagina leeg hadden gelaten.

Dan intermitterend vasten. Daar waar het gaat over de invloed van vasten op verschillende aandoeningen zoals reuma, een versterkend effect op chemotherapie bij kanker, en nog veel meer, moet simpelweg nog veel meer onderzoek gedaan worden om daar duidelijkheid over te krijgen. Tot die tijd dat het duidelijk is of het schadelijk, schadeloos of bevorderend is, is het belangrijk om het advies van jouw behandelend arts te volgen.

Voor gezonde mensen geldt, doe lekker waar je zin in hebt. Echter moet gezegd worden dat de zogenaamde voordelige effecten die mensen noemen voor intermitterend vasten, eerder aan andere oorzaken te verbinden zijn dan aan het intermitterend vasten. Er ligt enkel een correlatie met vasten en geen causatie. Verband zonder oorzaak.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn