Proef de moeite

Zoals elke wijn en whisky kenner je zal zeggen, proeven doe je niet alleen met je smaakpapillen. Om echt iets proeven komt veel meer bij kijken. Het is een algehele beleving, de kleur de geur en de smaak. De structuur van iets en nog veel meer elementen zijn van invloed.
Des te mooier mijn maaltijden eruitzien, des te lekkerder vind ik ze. Dit is niet alleen één van mijn vele quirks noch iets dat alleen bij wijn en whisky proeverijen hoort. Het is een wetenschappelijk aangetoond effect. Wanneer eten er aantrekkelijk uitziet, mooi gepresenteerd is, wordt het daadwerkelijk als smakelijker ervaren dan wanneer hetzelfde gerecht minder mooi wordt gepresenteerd.

Nu is het natuurlijk zo dat smaken verschillen en er geen vaste regels zijn voor presentatie, maar je wordt er na mate van doen toch steeds beter in. En veelal zie je dat mensen wel doorgaans richting dezelfde vormen en soorten van presentatie groeien. Kijk maar eens naar de verschillende voedselfoto’s op het internet. Er zijn daar dus genoeg voorbeelden om van te kunnen leren.

Wat ik vaak doe is zorgen dat ik een paar mooie kleuren bij elkaar heb, niet alleen van het eten, maar ook van de borden en schalen waar ze op liggen en de achtergrond die ook op de foto komt. Extratjes voor kleuren maak ik vaak met behulp van verse groene kruiden of kleine groenten en fruit. Denk aan basilicum bij de pasta, rozemarijn over het vlees en granaatappel over de salade.

Dus naast dat het belangrijk is om te leren hoe voedingsmiddelen te bereiden om de bedoelde smaak en structuur te krijgen, is het ook van belang om een mooie presentatie te maken van de maaltijd.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn