Lasagne Bolognese

Probeer dit recept eens in het weekend. Het kost wat meer tijd dan gewoonlijke recepten, maar het is echt zooo lekker! Met pastadeeg voor twee personen kun je een lasagne maken waar je een gezonde maaltijd voor drie personen uit kan halen of heerlijk kan schranzen met twee personen. Als je een hele grote lasagne wil maken kun je de pastadeeg verdubbelen en de bechamelsaus verdubbelen.

Pastadeeg

  • 2 grote eieren
  • 200gram bloem
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout

Bolognese saus

  • 200gram rundergehakt
  • 200gram saucijs
  • 3 plakken ontbijtspek
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2TL italiaanse kruidenmix
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano

Bechamelsaus

  • 50gram boter
  • 50gram bloem
  • 500ml melk
  • vers geraspte nootmuskaat
  • zout
  • peper

Bereiding

Pastadeeg I

Weeg de bloem af in een mengkom en voeg daaraan toe de eieren, olijfolie en zout. Meng tot het een mooi deeg wordt, niet te droog en niet plakkerig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het tenminste 30min in de koelkast. Je kunt dit deeg ook gemakkelijk een dag van te voren maken zodat je het klaar hebt liggen. Dit recept is voor deeg voor twee personen. Wil je meer of minder, reken 1 ei en 100gram bloem per persoon.

Bolognese saus

Zet een grote braadpan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Snijd de saucijs open en de ontbijtspek in reepjes. Bak het gehakt, het vlees van de saucijzen en de ontbijtspek in de braadpan rul. Schep het vrijgekomen vocht uit de pan om te zorgen dat het vlees goed bakt. Snipper de ui en snijd de overige groenten klein. Voeg de groenten toe aan de pan en laat even lekker meebakken. Plet en snijd de knoflook fijn en voeg ook toe aan de pan. Als je zou willen is dit een goed moment om de pan de deglaceren met een glas witte wijn.

Voeg de twee blikken tomaat toe, gevolgd door diezelfde blikken weer gevuld met water en de kruiden. Laat nu de pan drie uur lang pruttelen. Roer af en toe en proef op het eind om de saus op smaak te maken met zout en peper.

Dit is voldoende saus voor de lasagne en nog extra om te bewaren in de vriezer voor een volgende keer lasagne of pasta.

Bechamelsaus

In een pan, smelt de boter en voeg daarna de bloem eraan toe om een roux te maken. Laat dit al roeren even bakken zodat de bloem gaar wordt. Voeg daarna beetje bij beetje en al roerend de melk toe. Door het beetje bij beetje te doen voorkom je klontjes. Wanneer alle melk is toegevoegd kun je de bechamel op smaak maken met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.

Pastadeeg II

Rol de pastadeeg uit tot vellen die passen in de door jou gekozen ovenschaal. Kies voor een redelijk hoge om veel laagjes te kunnen maken. Rol het deeg tot een dunne laag, te dikke vellen zijn niet lekker gezien je veel laagjes gaat krijgen.

Lasagne maken

In de ovenschaal eerst een laag bechamelsaus, gevolgd door een laag pastadeeg. Daarna kun je de laagjes gaan bouwen. De lasagne zal er als volgt uit zien. De hoeveelheid lagen zal afhangen van de grootte van jouw ovenschaal.

  • Bechamelsaus
  • Pastadeeg
  • Bechamelsaus
  • Bolognesesaus
  • Parmezaanse kaas
  • Pastadeeg
  • Bechamelsaus
  • Bolognesesaus
  • Parmezaanse kaas
  • Pastadeeg
  • Bechamelsaus
  • Bolognesesaus
  • Parmezaanse kaas
  • Pastadeeg
  • Bechamelsaus
  • Parmezaanse kaas

Doe een laag aluminiumfolie over de ovenschaal en zet het in een voorverwarmde oven (180C) voor 40min. De laatste tien minuten kunnen zonder folie om nog wat extra kleur mee te geven.

Eet smakelijk

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn