Efficiënt koken

Gebruik je tijd, wachten is niet nodig…
Ik weet nog goed dat koken, toen ik nog dik was, een saai gebeuren was. Ik dacht misschien af en toe dat ik heel goed kon koken, maar het leek natuurlijk nergens op. Ik zou het nu niet eens meer koken kunnen noemen. Ik stond in mijn keukentje met een pannetje op het gasfornuis voor het potje met sperzieboontjes en een ander pannetje waar mijn aardappeltjes of rijst in ging. Met te veel water en zout. Een ander pannetje voor een stukje vlees dat ik volledig te lang bakte tot een taai stuk leer. Dat zal het soort vlees wel zijn geweest dan… Een maaltijd op deze manier bereiden duurde 15 tot 30 minuten, waarin ik het grootste deel van de tijd zat te wachten tot ik de spullen voldoende opgewarmd had en alles klaar was. Daarna was het na het eten tijd om alles af te wassen.

Dan nu een kijkje in de keuken hoe ik nu een maaltijd bereid, voor het voorbeeld beschrijf ik hier mijn Marokkaanse Couscous.
Ik kom thuis van het werk en zet het rundergehakt uit de koelkast, dit haal ik altijd de avond van tevoren uit de diepvries en heb ik daar in portiegrootte liggen. Dan doe ik gelijk water in de waterkoker en zet hem aan, vervolgens zet ik een grote pan op hoog vuur om warm te worden.

Ik pak een winterpeen en een rode paprika uit de koelkast en een rode ui uit de voorraad kast. Een beetje olie in de pan en dan snipper ik de ui en snijd ik de groenten in net zulke kleine blokjes. Daarna schenk ik couscous in een mok (ongeveer 250ml) en schenk dat in een grote kom. Daar gaat twee van dezelfde mok aan water bij dat net van de kook af is. Ik dek de kom af met een schaal die ik later kan gebruiken om te serveren.

De gesneden groenten gaan in de pan om aan te fruiten en een klein beetje zacht te worden onder af en toe roeren. In de tussentijd kan ik even snel de spullen die ik gebruikt heb afspoelen en in de vaatwasser zetten.

Dan schuif ik de groenten naar één kant van de pan en doe ik het gehakt erbij om rul te bakken. Ik snijd snel een teentje knoflook fijn en doe die erbij samen met twee theelepels Ras El Hanout kruiden. Goed mengen. Vervolgens meng ik er ongeveer 200ml passata door.

Nu is het afmaken. De schaal van de kom met couscous afhalen en neerzetten om te presenteren, de couscous losscheppen en door de pan met groenten mengen. Proeven en zout en peper toevoegen naar smaak (ook lekker om wat grovere zout aan tafel erover te doen). Schep op de serveerschaal die lekker voorverwarmd is inmiddels en strooi er nog een handje vol aan blanke rozijnen over. Dan spoel ik nog snel de pan even af en de spatels die ik gebruikt heb, evenals de kom waar de couscous in zat en zet alles snel even in de vaatwasser. Keuken weer schoon en tijd om te serveren!

Dit recept kost mij ongeveer 15 minuten om te bereiden zoals ik het hier beschreven heb.

Uitgebreid koken is lekkerder, gezonder en leuker. Het is de moeite waard om er nu mee te beginnen. Laat die potjes en pakjes staan en blijf niet staan te wachten tijdens het koken.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn