Een goed begin is het halve werk!

Om zoveel gestructureerd af te vallen en op gewicht te blijven nadien, heb ik een sterke gefundeerde basis moeten creëren aan kennis en kunnen wat betreft voeding en eten. Kennis over wat er in verschillende voedingsmiddelen zit, welke voedingsmiddelen hebben we nodig en wat past heel goed bij elkaar of wat juist niet. Kunnen als in het bereiden van de voedingsmiddelen op een goede manier en lekkere manier. Deze basis heeft tijdens het maken ervan gezorgd voor mijn afvallen en mijn afvallen heeft mijn basis sterker gemaakt. Inmiddels kan ik door deze basis mijn eigen maaltijden verzinnen en samenstellen op een gevarieerde en complete manier, zonder daarmee weer aan te komen.

Wat nu als we die basis al van jongs af aan zouden hebben?
Vaak hoor ik van mensen om mij heen dingen als “Zoon X lust dit niet dus ik geef dan maar wat anders” “Zoon Y is echt een moeilijke eter!” “Dochter X lust geen fruit, eigenlijk alleen koekjes” . Het is belangrijk om hierbij te onthouden dat kinderen doorgaans dit soort gedragingen niet van een vreemde meekrijgen. Er ligt dus ook een belangrijke rol voor onszelf om meer aan te bieden dan we gewend zijn en zelf ook niet zo makkelijk te zeggen “doe mij maar wat anders”.

Wat mij ook opgevallen is en ik mij eigenlijk een beetje aan erger… Wanneer wij naar buiten de deur eten kiezen wij doorgaans wat we willen gaan eten. Dat wil zeggen een richting of thema van eten. Hebben wij zin aan Italiaans, of willen wij graag Grieks eten, of Turks, of Chinees, of naar een Steakhouse of een Indische keuken. Weet je wat dat betekent voor de kinderen? Helemaal niets! Zij hebben in alle gevallen de keuze uit kipnuggets met patat, frikandel met patat, kroket met patat of een kaassoufflé met patat.

Eten is een beleving en uiteten al helemaal, dat moet het ook voor de kinderen zijn. Daarbij als de keuze voor uiteten op een portie patat met een frikandel was gevallen zouden we wel voor de snackbar hebben gekozen. Nu zijn er enkele restaurants in Emmen die zich daar bewust van zijn en simpelweg zeggen “als het op de kaart staat, kunnen kinderen het ook bestellen, dan krijgen ze gewoon een kleinere portie”. Zo moet het zijn!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn