Bangmakerij

Je ziet het keer op keer terug wanneer iemand een nieuwe vorm van “slangenolie” heeft. Een nieuw idee dat mensen maar moeten aannemen voor waar. Vaak dé enige manier om gezond te leven, dé enige manier om af te vallen. En elke keer weer is het bangmakerij!

In deze producten zit dit, in die producten zit dat! Eet dit niet, eet dat niet! Vermijd dit zo veel mogelijk! Stuk voor stuk de grootste onzin die je maar kan bedenken.

We hebben het gezien met de angst voor vetten. Van vetten word je dik en daarvan krijg je allerlei ziektes en problemen. – Niet waar, vetten heb je nodig en alleen te veel vetten (zoals te veel van alles) is slecht voor je.

We hebben het gezien met koolhydraten, van koolhydraten word je dik en daarvan krijg je allerlei ziektes en problemen. – Niet waar, koolhydraten heb je nodig en alleen te veel koolhydraten (zoals te veel van alles) is slecht voor je.

We hebben het gezien met gluten. Gluten zijn slecht voor en kunnen voor allerlei vage problemen zorgen die overal het dagelijks leven beïnvloeden. – Niet waar, alleen wanneer je daar allergisch voor bent is het slecht voor je.

En nu een stukje in het AD over Belgische “arts” Servaas Bingé die een boek wil verkopen. Ik schrijf arts tussen aanhalingstekens omdat dat in twijfel te trekken valt wanneer je liever een boek verkoopt dan bruikbare informatie voor je lezers wilt geven. In het stuk in het AD lees je hoe hij een “reset” voor het lichaam teweeg wil brengen door allerlei voedingsmiddelen daar mogelijke allergenen inzitten te vermijden voor tien dagen. Vervolgens stuk voor stuk de allergenen weer opnieuw in je eetpatroon toe te laten om te zien of het effect op je heeft.

Hij noemt allerlei producten met mogelijke allergenen erin. Net als bij de bangmakerij van gluten, waar destijds ook iedereen het nodig vond om gluten te vermijden terwijl minder dan 1% die allergie heeft, probeert de arts hier ook angst voor histamine te creëren terwijl een overgevoeligheid voor histamine maar bij 1% van de bevolking voorkomt.

Zie het zo. Als je een pinda allergie hebt, moet je pinda’s vermijden als de pest. Als je die allergie niet hebt, kun je ze gewoon eten en zijn ze zelfs heel gezond.

Als je een notenallergie hebt, moet je noten vermijden, maar wanneer je die allergie niet hebt kun je ze gewoon eten en zijn ze zelfs gezond.

Als je een lactose allergie hebt, moet je melkproducten vermijden, maar wanneer je die allergie niet hebt, kun je wel gewoon consumeren.

Begin je een patroon te ontdekken?

Als je één van die 1% mensen bent die een histamine allergie heeft of gluten allergie dan kun je dat laten constateren met behulp van een echte dokter en daartoe een dieet creëren die specifiek voor jou gemaakt is. Ben je één van de overige 99% hoef je dat niet te doen.

Ben je echter één van de 100% van alle gevallen, hoef je een dergelijk boek met bangmakerij niet te kopen om vervolgens de adviezen die of niet op jou van toepassing zijn, of niet specifiek voor jou zijn gemaakt tijdelijk op te volgen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn