Afvalmythen

Wat hoor je vaak voor mythen over afvallen en wat is daarvan eigenlijk waar?

Vet is dé dikmaker in ons eten

Hier heb ik het al eerder over gehad, men denkt dit omdat vet een grote leverancier is van calorieën, maar ook omdat randje om onze buik heen dezelfde naam krijgt. Hoewel vet twee keer zoveel calorieën levert als koolhydraten en eiwitten, is het niet de meest efficiënte energieleverancier, dat is glucose. Toch biedt dit veel verkopers de optie om maar te gaan claimen dat hun nieuwe vetarme dieet dé oplossing is voor iedereen met overgewicht. Vetarm leven is de enige manier om van vet af te komen.

Absolute onzin, je kan net zo effectief wensen om slank te worden. Ik heb het eerder genoemd, met vetarme diëten kun je ook heel goed dik worden. Sterker nog, in veel producten die vetarm worden gemaakt, wordt de smaak aangesterkt met suikers. In een vetarm dieet krijg je vaak meer suikers binnen. Daarnaast mis je in een vetarm dieet veel essentiële vetten en dat is weer erg ongezond.

Koolhydraten zijn dé dikmakers van ons eten

Nou als we ons vingertje niet kunnen wijzen naar vetten, dan wijzen we gewoon naar een ander (zolang we maar niet naar onszelf gaan wijzen). Koolhydraten zijn de boosdoeners deze keer. Koolhydraten zijn suikers en suiker is slecht. Het is niet het hoogste in calorieën maar wel de meest efficiënte energieleverancier voor ons lichaam. Een koolhydraat arm dieet is de enige oplossing voor onze wens om af te vallen. Alleen door koolhydraten te laten staan zullen wij afvallen…

Gooi maar weer een muntje in de wens put, net zo effectief. Je kun een teveel aan calorieën krijgen uit alle energiebronnen, als er te veel energie is, wordt dat opgeslagen als vet, ongeacht uit welke bron die energie gekomen is. Koolhydraten zijn broodnodig voor directe energie, energieopslag in spieren voor later, bescherming van organen en voedingsvezels voor een goede darmwerking. Daarnaast zijn veel van de koolhydraat producten een bron van vitaminen en mineralen.

Je kan niet afvallen zonder erbij te sporten

Je moet meer calorieën verbranden dan je opneemt, dan val je af. Dus als je meer gaat sporten kun je gemakkelijk afvallen terwijl je gewoon slecht blijft eten. Hoewel mensen vaak wel het voornemen hebben om er ook beter bij te eten, is bovenstaand vaak wel accuraat.

Dan zullen we nu eens zorgvuldig een naald richting deze mooie ballon brengen. Een uur normaal fitnessen geeft een calorie verbruik van 360kcal. Dan vergelijk je één keer een bakje patat met mayo en een frikandel speciaal (462+244+284=990kcal). Of één menu van een bekende fastfoodketen, zit vaak al boven de 1100kcal. Dat is één maaltijd die vaak binnen 20minuten soldaat gemaakt is. Zelfs een simpele Mars, Snickers of Twix zit al in de buurt van de 250kcal en daar raak je niet perse vol van.

Ik ben zelf 40kilo afgevallen in een jaar door alleen naar mijn eten te kijken en geen seconde extra te gaan sporten. Puur om de reden dat ik wist dat ik niet de persoon ben die dat zou gaan volhouden, maar dat terzijde. Je inname beperken is vele malen effectiever dan je verbruik te verhogen. Technische gezien kan het, maar praktisch houdt niemand dat vol.

*kanttekening, sporten is goed voor de geest, gewrichten, spieren, bloedsomloop en nog veel meer. Alleen niet voor afvallen.

Calorieën zijn niet zóó belangrijk

Calorieën tellen is onzin, zegt men. Als je maar “mijn” dieet volgt dan val je vanzelf af. Alleen koolhydraten laten staan, alleen vetten laten staan, alleen smoothies eten, of simpelweg gezond eten, dan val je vanzelf af!

Wie heeft er een muntje paraat? De wens put heeft honger… Hoe je het ook wendt of keert, een duurzame manier van calorieën vermindering is het enige dat een vetverbranding teweegbrengt. Dit betekent natuurlijk niet dat je elke dag continue bij moet houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar zorg wel dat je globaal door hebt wat je binnenkrijgt. Mijn manier was via de Eetmeter alles in te vullen zodat ik begon te leren wat er eigenlijk in mijn eten zat.

Door af te vallen leef je gezond!

Vaak wordt een conclusie getrokken uit niet per se samenhangende gegevens. Dit noemen we een verschil tussen causatie en correlatie. Iets kan een samenhang hebben zonder dat het van elkaar afhankelijk is. Overgewicht kan de oorzaak zijn van veel problemen, zo ook dat je vaker ziek bent. Wanneer je dan gaat afvallen zul je wellicht merken dat je je beter voelt en minder vaak ziek bent. In veel gevallen zal een structurele verandering van levensstijl ook gezondere keuzes bevatten.

Maar die vlieger gaat ook helaas niet op. De meeste simpele handelingen die mensen, ongeïnformeerd, doen om af te vallen is het kopen van lightproducten. Dit helpt met calorieën, maar vaak betekent “minder calorieën” ook “meer suiker”. Niet al het slanke eten is per definitie beter voor je. Een beter idee is om onbewerkte producten te kiezen en daarmee niet boven je calorieverbruik te komen.

Door gezond te leven val je af!

Dan doen we het toch gewoon andersom! Gewoon gezond leven en eten, dan val je vanzelf af. Hoef je niets voor te doen. Meer groenten, volkorenproducten en gezonde eiwitten eten, dan raak je sneller verzadigd en zul je uiteindelijk minder eten. Dit is voor een deel waar.

Maar ook hier is het niet zo simpel. Wat zijn verder nog dingen die heel gezond zijn? Avocado’s, noten, zalm, gedroogde vruchten…Heel gezond, maar boordevol calorieën en daarmee groot kans dat je ver over je calorieverbruik gaat en dus aankomt in plaats van afvalt.

Het is niet wat je eet, maar wanneer je eet!

Als je na 20:00uur ’s avonds nog iets eet dan wordt het automatisch als vet opgeslagen. Je lichaam heeft blijkbaar bepaalde werkuren en gaat net als een winkel om bepaalde tijden dicht. Ik hoop dat dat niet met het hart gebeurt, hoewel soms het idee komt dagen dat het bij sommige mensen met de hersenen wel gebeurt, maar dat terzijde.

Neen, de vetverbranding loopt gewoon door, ook ’s nachts. De energie van de avond wordt in de ochtend weer verbruikt. Eet je ’s avonds een halve komkommer op als snack, niets aan de hand. Eet je een halve zak chips leeg voor het slapengaan, dan kun je daar goed van aankomen. Niet omdat het ’s avonds is, maar omdat het een halve zak chips is!

Pilletjes om af te vallen!

Niets zo interessant als die pilletjes die uit zichzelf vet verbranden, of de stofwisseling verdubbelen. Veel mensen geloven daar nog steeds in en geven daar ook veel geld aan uit. Wat zou het toch mooi zijn. Een wondermiddel dat zomaar vet zou verbranden.

Iets dat beter zou werken dan dat? Loop naar een wens put en gooi daar een muntje in om te wensen dat je slank wordt. Ik heb het eerder behandeld in de blog “slangenolie”. Als er een wondermiddel zou bestaan, zouden er én geen dikke mensen meer zijn, én iedereen zou dat middel kennen en degene die dat ontdekt heeft en (te duur) verkoopt.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn